Close

Otkrij svoj tip kože i koja je Naturally Young krema savršena za tebe (by Korana Marović)

Otkrij svoj tip kože i koja je Naturally Young krema savršena za tebe (by Korana Marović)

Hidratantna krema je bazni proizvod svake rutine njege, međutim često je izvor i kožnih problema, poput dehidracije ili komedona. Saznajte kako to izbjeći

Koliko puta ste dobili savjet da češće perete lice ako ste masni tip kože ili, pak, pijete više vode ako ste suhi? Iako su ovo bapske priče, kvalitetna skincare rutina je nešto na čemu se radi – s pogreškama i uspjesima. No što god vam rekli, vašoj koži je prijeko potrebna barem hidratantna krema.

Hidratantna krema – istine i mitovi

Dobra hidratantna krema može koži vratiti prirodan sjaj, ukloniti fine linije, dati zategnuti izgled te mekoću – bez ikakve teksture – na dodir, a bira se na temelju potrebe pojedinog tipa kože. Odabirom prikladne formule, koža može ojačati, postati otpornija na vanjske utjecaje, manje se mastiti, biti glatka i pritom spremna za svaki makeup look.

Međutim, nije toliko jednostavno koliko se čini. Krema za lica najčešći je razlog punjenja pora, dehidracije, sitnih alergija i prištića – posegne li se za krivim proizvodom. Osim na tip kože, kod odabira kreme moramo paziti i na problematiku kože, koja se tada dijeli i na osjetljivu, problematičnu, dehidriranu, kožu s hiperpigmentacijama, rozaceom, dermatitisom i sl.

Kako birati kremu za lice?

  1. Imajte na umu svoj tip kože

Je li vaša koža normalna, mješovita, suha ili masna? Jeste li skloni aknama ili dehidraciji? Možda imate problem s određenim sastojcima jer ste i osjetljivi – koji su to sastojci? Ovo su pitanja na koja morate imati odgovor kako biste odredili koji tip kreme za lice je idealan za vas.

  1. Mislite na teksturu

Tekstura kreme za lice jer također usko povezana s vašim tipom kože. Dok suha koža voli teže teksture, koje djeluju bogato i kremozno, masna koža preferira lagane teksture, poput gela, koje se brzo upijaju. Pogledajte teksturu proizvoda, ali i razmažite ga po ruci kako biste dobili dojam kakav osjećaj ostavlja pri upijanju.

  1. Obratite pozornost na miris proizvoda

Osjetljiva koža preferira proizvode bez mirisa, no oni ne moraju nužno biti loši. Naime, tek kože s određenom problematikom mogu pokazivati osjetljivost na parfem i mirisne komponente u proizvodu, dok većina ljudi nesmetano uživa u mirisima proizvoda. No kako je miris kreme nešto što ćete instantno osjetiti, a što će se na licu neko vrijeme i zadržati, bitno je da vam odgovara.

  1. Koristite zaštitni faktor

Ako koristite zaštitni faktor i imate naviku nositi ga bez kreme za lice, to znači da on samostalno zadovoljava sve potrebe vaše kože. No ako primijetite nedostatak vlage ili sivilo tena, ispod zaštitnog faktora nanosite i hidratantnu kremu po izboru. Druga opcija je kupnja hidratantne kreme za lice koja sadrži zaštitni faktor – no ona je onda primjenjiva samo u jutarnjoj rutini kako navečer ne želimo pore nepotrebno puniti zaštitom od sunca.

  1. Čitajte opise i sastojke proizvoda

Iako ništa što na kremi piše ne mora biti 100% sigurno, oznake poput „nekomedogeno“ (ne čepi pore), „testirano na alergije“ (manja je vjerojatnost da će izazvati iritaciju) i „cruelty-free“ (nije testirano na životinjama) daju dobre smjernice ne samo prema vašoj koži, već i prema vašim životnim izborima.

Kako odabrati kremu prema svom tipu kože?

Suha koža

Suha koža, za razliku od dehidrirane kože, treba ulje jer joj nedostaje prirodne masnoće. Upravo zato, treba je hraniti bogatim kremama na bazi maslaca i ulja koji pripomažu imitirati sebum, ali i zaštititi površinski sloj kože svojim okluzivnim djelovanjem. Tražite proizvode sa sastojcima poput shea maslaca, jojobina ili kokosova ulja, uz primjerice lanolin ili mineralno ulje za okluzivni sloj.

Normalna koža

Normalna koža najčešće nema problema ni sa suhoćom ni s pretjeranim lučenjem sebuma, a nema niti izražene pore. No zabluda je kako ovakva koža ne treba njegu! I normalna koža treba pravilno čišćenje i hidratantnu kremu. Odaberite laganu kremu s emolijentnim sastojcima poput aloe vere i dimetikona kako biste očuvali zdravlje i ljepotu kože.

Mješovita koža

Mješovita koža spaja odlike masne i suhe ili normalne kože. Povećano lučenje sebuma događa se na T-zoni dok su obrazi suhi ili obratno. Iako ovom tipu kože možete priči tako da njegujete dijelove lica prema njegovim potrebama, najbolje je odabrati laganiji tip hidratantne kreme – i to ovisno o problematici koju imate. Patite li od proširenih pora i prištića, birajte nekomedogene kreme, primjerice gel verzije krema, a ako ste skloni dehidraciji, potražite kremu s emolijensima poput silikona kako biste zadržali vlagu u koži.

Masna koža

Masna koža ima problem s lučenjem sebuma po cijeloj površini kože, što se može suspregnuti korištenjem puno hidratacije. Hijaluronska kiselina i glicerin izvrsni su sastojci za masnu kožu kojoj će prijati lagane kremaste ili gel teksture. Zapamtite, što je koža više vlažna – manje će proizvoditi prirodne masnoće.

Koja Naturally Young krema je za mene?

  1. Hyaluronic Silk krema – Ako imate normalan, mješoviti ili lagano suhi tip kože, svidjet će vam se lagana i brzoupijajuća tekstura Hyaluronic Silk kreme.
  2. Hydromatt krema – Ako imate masnu ili mješovitu te problematičnu kožu, birajte Hydromatt kremu koja hidratizira, ali i djeluje antibakterijski protiv nastanka prištića.
  3. Illuminate krema – Ako imate normalnu, mješovitu ili suhu kožu s izraženom hiperpigmentacijom, birajte Illuminate kremu za ujednačavanje tena.
  4. Revitalift krema – Ako imate suhu kožu ili je vaša koža zrela, birajte Revitalift kremu koja ima i anti-aging djelovanje.
  5. Ultrasensitive krema – Ako imate normalnu, suhu ili mješovitu kožu sklonu alergijama, dehidraciji ili je izrazito osjetljiva, birajte Ultrasensitive kremu koja će je umiriti i jačati kožnu barijeru.

KOMENTARI