Korana Marović s nama je podijelila najbolje savjete za borbu protiv akni – Spartium prirodna kozmetika
Close

Korana Marović s nama je podijelila najbolje savjete za borbu protiv akni

Korana Marović s nama je podijelila najbolje savjete za borbu protiv akni

Akne su učestali kožni problem na kojega se, nažalost, i dalje gleda suviše uskogrudno. Ne, akne vam vjerojatno nisu nastale od pudera i zasigurno ih se nećete riješiti „akne“ triom iz ljekarne.

Frapantne studije pokazuju kako svake tri od četiri osobe imaju jedan oblik akni od 11 do 30 godine života – no mediji i društvo ih i dalje prikazuju kao problem manjine koji je vezan uz manjak higijene, nekvalitetan makeup i koju kockicu čokolade previše. No kako one zaista nastaju? Razloga je uistinu previše, a nekad nisu ni sasvim jasni.

Akne se mogu pronaći na bilo kojem dijelu tijela, no najčešće se stvaraju na licu, leđima, vratu, prsima i ramenima. I nisu samo gnojni prištići zapravo dio skupine akni – već svaki upalni proces uzrokovan čepljenjem pora.

Tipovi akni

Prema stupnju ozbiljnosti stanja, akne se dijele na:

 •  Komedone – sitne kvržice na koži, zatvorene „glave
 •  Miteseri – sitne crne kvržice na koži, otvorene „glave“
 •  Papule – sitne, crvene kvržice uzorkovane upaljenom ili zaraženom folikulom dlake
 •  Pustule – sitni crveni prištići s gnojnim „glavama“
 •  Nodule – čvrste, potkožne i nerijetko bolne kvrge
 •  Ciste – velike, čvrste, potkožne i vrlo bolne kvrge s gnojnim „glavama“

Blažim oblikom akni smatraju se već pregršt komedona i mitesera, dok težak oblik akni obavezno ima ciste.

Zbog čega nastaju akne?

Akne nastaju kad se pore napune i začepe radi previše sebum, mrtvih stanica, nečistoća ili bakterija. Do njih dolazi kada koža ima proširene pore sklone čepljenju, a pritom proizvodi previše sebuma, kada se previše mrtvih stanica zarobi u pori ili kada se pore nakupe s bakterijama.

No bilo kakvi upalni procesi na licu nisu samo razlog loše prehrane ili higijene, kako je to nekoć možda i bilo. Akne se na zapadu najčešće povezuju uz neko hormonalno stanje poput policističnih jajnika i uz stres, no neki od mogućih razloga su bilo kakva fluktuacija u hormonima, korištenje određenih lijekova, prehrana bogata šećerom i ugljikohidratima (što je povezano s drugim problemima, primjerice uz inzulin), previše uživanja u prerađenoj hrani, nezdrav probavni sustav, a mogu biti i nasljedne. Iako su nekoć akne bile očekivane samo za vrijeme puberteta, danas su sve češći problem tzv. adult acne koje se javljaju u kasnim 20-ima, nerijetko na licima koja dotad nisu imala problem s aknama.

I koji su najčešći savjeti? Posjetiti dermatologa, ne nositi puder, koristiti proizvode s naznakom „za akne“, kvalitetnije jesti, piti i bolje spavati. No zašto onda situacija nerijetko nije bolja?

Potraga za uzrokom akni

Za akne je, prije svega, bitno otkriti razlog zašto nastaju. Nekima će doista biti problem korištenje pudera na bazi ulja koje ubrzano čepi pore, a drugi će uvidjeti da ne konzumiraju dovoljno vlaknaste hrane i trebaju početi piti probiotike kako bi izbalansirali stolicu. Akne nikada nisu problem samo izvana – nijedna kremica neće riješiti akne, ako se na njima ne radi na više strana.

Najbolji savjeti u borbi protiv akni – iz vlastitog iskustva

Kao netko tko je prebolio srednji do težak tip akni – ovo su savjeti koji su najviše pomogli obnoviti moju kožu:

 • Perite lice s nježnim gelom za čišćenje bez SLS ili SLES-a samo navečer. Koristite li svakodnevno makeup i zaštitni faktor, prije gela lice operite uljnim čistačem kako biste temeljito očistili pore. Lice ujutro smo umijte.
 • Ne istiskujte prištiće jer tako samo širite bakterije po licu, a uz to riskirate i pojavu ožiljka, bilo u obliku rupice ili mrlje.
 • Naučite se ne dirati lice jer tako smanjujete vjerojatnost dolaska novih bakterija na kožu. A prije svakog diranja lica ili kozmetike – temeljito operite ruke!
 • Perite kistove za makeup nakon svakog korištenja, jer se u njima najlakše skupljaju bakterije koje bi mogle biti pogubne za vašu kožu.
 • Dezinficirajte mobitel svako jutro i večer – vaš ekran nosi mješavinu prljavštine, ulja i mrtvih stanica kože koje su nerijetko izvor iznenadnih akni.
 • Birajte samo mineralni makeup ili na bazi vode. Pazite da proizvodi imaju naznaku „nekomedogeno“.
 • Koristite jedan proizvod targetiran za akne i kombinirajte ga uz proizvode s naglaskom na hidrataciju. Najčešći problem „akne setova“ je taj da im nedostaje proizvoda za hidrataciju i jačanje kožne barijere, radi čega može doći do dehidracije, ali i pogoršanja izgleda akni.
 • Pripazite na izlaganje suncu i obavezno koristite zaštitni faktor – sunce će pojačati znojenje, ali i lučenje sebuma radi čega se ne preporučuje ekscesivno sunčanje, a zaštitni faktor će spriječiti gorenje kože i pojavu ožiljaka.
 • Poradite na razini stresa jer on situaciju može drastično pogoršati ili popraviti.
 • Konzultirajte se s liječnikom i napravite osnovne preglede poput vađenja hormona, krvi i sl. kako biste bili sigurni radi čega se akne pojavljuju.
 • Pripazite na razinu hidratacije – čista koža kod stanja dehidracije može imati problema s prištićima.
 • Uz konzultaciju s farmaceutom ili liječnikom uzimajte suplemente koji smanjuju proizvodnju sebuma, djeluju anti-oksidativno ili mogu pomoći s nekim od problema koji iznutra stvaraju akne (primjerice, manjak vitamina D ili uzimanje probiotika za poboljšanje crijevne flore).
 • Pripazite na svakodnevnu higijenu stvari koje koristite – mijenjajte ručnike nakon svakog korištenja na licu i jastučnicu svaka tri dana.

I prije svega, ne gubite nadu!

KOMENTARI