Kako pravilno odrediti vlastiti tip kože? – Spartium prirodna kozmetika
Close

Kako pravilno odrediti vlastiti tip kože?

Kako pravilno odrediti vlastiti tip kože?

Iako je najveći organ ljudskog tijela, koža često ne dobiva pažnju koju uistinu zaslužuje. S obzirom da cijelo naše biće štiti od štetnih vanjskih utjecaja, sama je njima posve izložena i zahtjeva adekvatnu njegu. Govoreći o njezi kože, spontano ju dijelimo na njegu lica i tijela. Iako i njega tijela definitivno ima svojih trikova, upoznati kožu lica mnogo je kompleksniji proces. Ispravna njega kože nedvojbeno počiva na poznavanju vlastitog tipa kože, a to područje mnogima je sklizak teren. I vi se pitate koji tip kože imate? Možda vam naš mali vodič može pomoći.

Normalna koža

Normalna koža mekana je i glatka na dodir. Ona u pravilu dobro podnosi vanjske utjecaje te je manje reaktivna na promjene vremenskih uvjeta. Normalna koža probleme s aknama i crvenilom ima tek u iznimnim situacijama, a nije sklona ni perutanju. Njena pH vrijednost iznosi 5,5. Za razliku od ostalih tipova kože, normalna koža jednostavna je za njegovanje. Pravilno čišćenje ujutro i navečer te hidratantna krema kvalitetnog sastava osigurat će joj dovoljnu njegu. Međutim, tijekom godina, naša koža gubi elastičnost i vlažnost pa je i normalnu kožu potrebno povremeno nahraniti kvalitetnim serumom.

Suha koža

Suha koža pati od smanjene sinteze kolagena, elastina i hijaluronske kiseline pa joj je potrebno osigurati temeljitu njegu s dubinskom hidratacijom. Ona je blago lužnata i ima pH iznad 6,5, a na dodir je veoma tanka i hrapava. Teško postiže sjaj, a nerijetko je i perutava. Korištenje iznimno nježnih čistača lica, kvalitetna hidratantna krema namijenjena suhoj koži i serum kao dio svakodnevne rutine pomoći će da suha koža postigne blistav i mladolik izgled te baršunasto meku teksturu.

Masna koža

Masna koža, baš kao i suha, posebno je zahtjevna za njegovanje. Njena pH vrijednost niža je od 5,5 pa je takva koža zapravo kisela. Osim čestog problema sa širokim porama, ovakva koža pati od pojačanog izlučivanja sebuma i suvišnog sjaja. Osim toga, upravo ovakva koža najsklonija je aknama i s njom je potrebno postupati s oprezom. Teške i masne kreme ne pogoduju ovakvoj koži pa se treba okrenuti laganijim teksturama i kremama koje će regulirati lučenje sebuma i smanjiti upalne lezije.

Dehidrirana koža

Zbog vanjskih utjecaja, poput vremenskih prilika, zagađenosti zraka, boravka u zatvorenoj i neprozračnoj prostoriji, koža postaje dehidrirana. Znakovi dehidriranosti jesu gruba i hrapava (ponekad i perutava) koža te crvenilo i osjećaj zatezanja. Ovakvo stanje kože potrebno je razlikovati od suhe kože. Dehidriranost kože obično je privremena, ali potrebno joj je pravilnom njegom povratiti izgubljenu vladu. Kvalitetna njega hidratantnim kremama, obogaćenim biljnim ekstraktima, bit će prava blagodat za dehidriranu kožu.

Osjetljiva koža

Ukoliko vam se na licu pojavi crvenilo, osjetite lagano zatezanje i peckanje, tada je vaša koža u stanju osjetljivosti. S osjetljivom kožom treba postupati oprezno. Treba zaobilaziti agresivne sastojke te birati blaga sredstva za čišćenje na bazi hidrolata kamilice ili hamamelisa. Lagane kreme prozračne teksture s hranjivim, umirujućim i regenerirajućim  sastojcima poput bisabolola, matične mliječi, ulja noćurka i sličnih sastojaka odlične su za osjetljivu kožu.

KOMENTARI