Ispravno pranje ruku – Spartium prirodna kozmetika
Close

Ispravno pranje ruku

Ispravno pranje ruku

Ispravno pranje ruku postalo je vještina koja nam može spasiti život, a ovo je sve što o njemu trebate znati

 

Pravilna njega lica i tijela tema je o kojoj se polemizira desetljećima. Koliko koraka je zaista potrebno, koji su oni točno i kojim redoslijedom idu – sve su to goruće teme o kojima se razgovara virtualno, ali i u različitim društvima. Međutim, čini li se to nama ili se o ispravnoj higijeni i njezi ruku govori tek odnedavno? Otkad je svijet zahvatila pandemija koronavirusa, pogled na donedavno posve uobičajene procese poput pranja ruku i korištenja dezinficijensa više nije isti.

 

Kako pravilno oprati ruke?

 

Upute za ispravno pranje ruku postale su ne samo poželjno štivo, već i nužno znanje koje nas može zaštiti u našoj svakodnevnici. Kako, dakle, uistinu treba prati ruke? Nakon nanošenja vode i sapuna, ruke je prvo potrebno trljati izravno dlan o dlan, a potom dlanom jedne ruke temeljito istrljati nadlanicu druge ruke te obratno. Mnogi ljudi s pranjem prestaju upravo tu, kada su sapunom i vodom isprali dvije najveće površine.

Bakterije i virus vole skrivene kutke

 

Međutim, nije tajna da bakterije i virusi najviše vole skrivene kutke pa je kao treći korak potrebno ispreplesti dlanove te dobro isprati prostor između prstiju, a potom prste sklopiti u šaku te ih položiti u suprotni dlan pa dobro istrljati. U cijelom ovom procesu palac je blago zapostavljen pa je u konačnici potrebno posebnu pažnju posvetiti upravo tom prstu te još jednom vrhove prstiju dobro istrljati o dlan. Zvuči komplicirano i kao da troši previše vremena, ali upravo nas ovakav postupak može zaštititi od opasnosti koje vrebaju iz okoliša. Ruke je idealno u konačnici posušiti papirnatim ubrusom te ubruse koristiti i pri zatvaranju slavine.

 

Kako spriječiti isušivanje?

 

Također, učestalo pranje ruku može dodatno isušiti ruke te, posebice s dolaskom hladnijeg vremena, izazvati dodatne probleme. Pri odabiru sapuna potrebno je zaobilaziti alkohole i umjetne mirise, a posezati za hranjivim sastojcima poput različitih hladno prešanih ulja i shea maslaca. Spartium Cosmetics sapuni iz kolekcije Mirisi Mediterana opremljeni su upravo takvim sastojcima. Izrađeni su, naime, hladnim postupkom, daju bogatu i kremastu pjenu, a na rukama ostavljaju baršunast i nježan osjećaj. Osim toga, pH vrijednost naših sapuna je 8,91 te pripadaju lužnatom spektru, a upravo je takva vrijednost potrebna za optimalnu borbu protiv različitih bakterija i virusa. Također, mirisi sapuna posve su prirodni i izrađeni od domaćih sirovina, a u širokoj paleti od 12 mirisa može se pronaći nešto za svakoga – od lavande, mente, lovora pa sve do cimeta i naranče

.

Može li dezinficijens zamijeniti pranje ruku?

 

Očito je da će jedan od najpoželjnijih dodataka svakoj torbici ove jeseni zasigurno biti dezinficijens. Iako on ne može i ne smije zamijeniti dobro, staro pranje ruku, u situacijama kada pranje nije moguće dobar je saveznik. Spartium Aloesept sredstvo za suho pranje i dezinfekciju ruku temelji se na etanolu – moćnom alkoholu koji, u ispravnim omjerima, pomaže u borbi protiv virusa. Naš dezinficijens u sebi ima čak 73% etanola, a uz to sadrži i njegujući aloe vera gel i biljni glicerin koji će se pobrinuti da vaše ruke ne budu previše izložene alkoholu. Oni njeguju, štite i hidriraju, a uz to će gelu pružiti nježan i ugodan miris, a pH vrijednost 4,5 pobrinut će se da se koži vrati kiselost te tako postigne ravnoteža potrebna za očuvanje hidratacije.

 

Naravno, postupci preučestalog pranja i dezinfekcije iscrpljujući su za našu kožu pa je za zimu potrebno opremiti se i kvalitetnom kremom za ruke te, u prvom redu, misliti na vlastito zdravlje te zdravlje naših najmilijih. Jesen i zima zasigurno će biti zahtjevno razdoblje, ali vjerujemo u sretne ishode. Kako u svakom zlu počiva neko dobro, tako barem zasigurno znamo da… više nikada nećemo zaboraviti kako ispravno prati ruke.

KOMENTARI